Jdi na obsah Jdi na menu
 


Provozní řád TJ Jachtklub Brno

30. 9. 2005

PROVOZNÍ ŘÁD TJ. JACHTKLUB BRNO

Provozní řád určuje práva, povinnosti a chování členů TJ. Jachtklub Brno v jeho prostorách, na jeho pozemcích a ve vztahu k jeho majetku. Provozní řád vychází ze Stanov TJ. Jachtklub Brno, které jsou závazné a plně je respektuje. Tam, kde je v textu tohoto provozního řádu použito označení klub bez dalšího upřesnění (např. cizí klub), mysli se tím TJ. Jachtklub Brno.

I. Členství v TJ.  Jachtklub Brno

Každý zájemce o členství musí podat písemnou žádost a na základě rozhodnuti výboru vyplní přihlášku, kterou si vyžádá od matrikáře klubu. Po odevzdání přihlášky a zaplacení všech předepsaných poplatků   (viz. platební řád) se stává členem klubu na  zkušební dobu jednoho  roku a po splnění všech náležitostí se po roce stává řádným členem. U mládeže toto vyřizuje vedoucí lodní třídy. Členské příspěvky se platí u správce klubu nebo na účet klubu poštovní poukázkou. Výše členských příspěvků a poplatků je určena Platebním řádem.  O  zrušení  členství  rozhoduje člen  nebo  v  případě  neplnění povinností, či z jiných závažných důvodů výbor klubu. Zrušení členství se vyřizuje písemnou formou. 

II. Práva a povinnosti členů klubu

Šatny:

Každý člen má nárok na bezplatné užívání l šatnové skřínky (do vyčerpání kapacity šaten). V případě zájmu může být členovi přidělena další skřínka a to za poplatek stanovený platebním řádem.

Zařízení a vybavení klubu:

Zařízení  a vybavení  klubu může  každý člen využívat pro  svou  sportovní  nebo rekreační činnost. Speciální vybavení (jeřáb, svářečka apod.) může používat se souhlasem správce nebo výboru klubu, má-li k tomu příslušná oprávnění a schopnosti. Jeřáb může být výjimečně použit ke spuštění či vytažení lodě i členovi jiného klubu. S jeřábem mohou manipulovat jen osoby oprávněné a výborem klubu pověřené.

Opravy lodí:

Členové mají možnost opravovat v prostorách klubu své  sportovní vybavení  související s činností   klubu   avšak   s   respektováním zpřísněných ekologických podmínek.
Dlouhodobé (více než jeden den) opravy mohou v dílnách členové provádět po dohodě se správcem nebo výborem klubu,  za stanovených podmínek  (viz platební  řád). 
Dlouhodobý  pronájem  dílny (např.  pro  stavbu  lodě)  může  být  členovi umožněn na základě jeho písemné žádosti podané výboru klubu. V žádosti musí být uvedena doba pronájmu. V žádném případě nemůže být areál klubu využíván bez předchozího souhlasu výboru (a   řádně  uzavřené  smlouvy)   k   soukromé podnikatelské činnosti.

Lodě:

Na  základě písemné  žádosti  a  se  souhlasem výboru klubu může mít člen na pozemku klubu umístěnu l loď za poplatek stanovený platebním řádem.

Klubovní veslička:

Klubovní  veslička  může  být  používána  při tréninku závodníků, pro záchrannou činnost a pro přesun k lodím zakotvených v kotvišti klubu.  Při  jiném použití musí být  vyžádán souhlas správce.

Šatnové buňky:

O přidělení  šatnové buňky může požádat každý člen klubu. Žádost o buňku na příslušný rok se podává písemně v průběhu měsíce ledna. Buňka č.l je určena pro služební účely a slouží jako kancelář výboru a při závodech jako kancelář závodní komise a nepronajímá se. Poplatek za pronájem šatnové buňky  je stanoven Platebním řádem, při krátkodobém pronájmu individuální dohodou  s výborem klubu.  Pronajaté  šatnové buňky musí být udržovány v dobrém stavu. Úklid a běžnou údržbu provádí nájemce sám. V šatnové buňce mohou přespávat pouze členové klubu. Výjimkou je ubytování závodníků cizích klubů anebo zvláštní povolení výboru klubu.

Návštěvy:

Každý člen si může do prostor klubu pozvat své známé nebo příbuzné ke krátkodobé návštěvě. Návštěvu oznámí správci klubu,  zápise ji do knihy návštěv a  zaplatí poplatek stanovený Platebním řádem.

Výjimku tvoří při závodech nebo organizovaných trénincích rodiče závodících dětí. Ti poplatky neplatí a jejich pobyt v areálu klubu při trénincích nebo při závodě je žádoucí.  Svoji návštěvu však musí ohlásit  správci  klubu nebo  vedoucímu lodní třídy ve které dítě závodí. Za tuto návštěvu odpovídá  vedoucí  lodní  třídy  příslušného závodníka.

Krátkodobá návštěva (do l hodiny) je bez poplatku. Za hosta odpovídá člen, který jej přivedl. Hosté nemají bez člena přístup do loděnic a šaten.

Klubovny:

Klubovna ve  správní budově  je  k dispozici členům bez omezení, klubovna v objektu staré loděnice je normálně uzavřena. Při zájmu členů o její použiti požádá odpovědný člen klubu správce o vydání klíčů a zodpovídá za to,  že klubovna bude předána spolu s klíči v takovém stavu jak ji převzal (tj. uklizena a s úplným inventářem).

Jeřáb a motorový člun:

S  jeřábem  a  s  motorovým  člunem  mohou manipulovat jen osoby oprávněné a které mají k tomu i pověřeni výboru klubu. Informace podá předseda klubu.

Psi a jiná zvířata:

Do areálu klubu je zakázáno vodit psy a jiná zvířata  a  to  z  důvodů  znečištění  prostoru klubu a s ohledem na bezpečnost členů. (Poznámka  -  toto  ustanoveni  bylo  zrušeno rozhodnutím   valné   hromady   konané   dne 22.9.1999)

III. Zakázané činnosti

Opravy:

V areálu klubu je zakázáno opravovat motorová vozidla, zejména pak provádět výměnu olejových náplní a doplňovat pohonné hmoty.

Hospodářská činnost:

V  dílnách  klubu  je   zakázáno  provádění jakékoliv  hospodářské  činnosti  za  účelem zisku. Výjimku tvoři stolařská dílna, na jejíž provoz je uzavřena rádná hospodářská smlouva.

Rybolov:

Podél celého břehu klubu platí zákaz rybolovu.

Jízda na kole:

V celém areálu klubu platí  zákaz jízdy na kole.

Vjezd automobilů:

Automobily mohou vjet na pozemek klubu pouze pro účely stavebních prací, úklidu klubu a pro naložení a vyložení lodi.

Plavba lodí:

Bez dozoru vedoucího lodní třídy nebo trenéra nebo zodpovědného zástupce a příslušného zabezpečení  nesmí závodník  z řad  mládeže vyplout na vodu.

Není dovoleno dlouhodobé boční vyvazování lodí u  mol.   To  blokuje  jejich  použití  pro přistáváni lodí. Je přísně zakázáno vyvazovat lodi u mola s motorovým člunem tak, aby bylo bráněno volnému výjezdu tohoto člunu.  Člen, který toto ustanovení poruší bude předvolán před výbor a bude mu udělen trest.

Mola:

Mola  slouží především pro přistávání  lodí. Není   dovoleno   je   nadměrně    zatěžovat soustředěním mnoha osob na jednom místě. Při závodech  platí  při  přistávání  lodí  zákaz koupání z mol.

Lodě v loděnici:

Lodě v loděnici mohou být umístěny jen na vyhrazených  místech a nesmí být umístěny dlouhodobě na transportních  vozících sloužících k transportu lodi za autem (max. dva dny).

Provozní doba klubu:

Areál klubu je pravidelně v letním období (tj. od 1.5 do 31.9) otevřen  v úterý od 12,00, od středy do neděle od 8 hodin a loděnice a klubovna se uzavírají ve 20 hodin.
Pondělí je uzavírací den.

V zimním období (tj. od 1.10 do 30.4.) je otevřen od středy do neděle od 8 do 20 hodin. 

Přístup do klubu mimo pravidelnou dobu (např. odjezd na závody a příjezd z nich, případně při důležitých akcích klubu) je nutno domluvit  se  správcem,  případně  s výborem klubu.

Klíče:

Klíče od všech prostor klubu jsou k dispozici u správce, který rozhoduje (na základě pokynů udělených mu výborem klubu) o jejich případném zapůjčení. V případě neshod  je  nutno  se obrátit na předsedu klubu.

IV. Všeobecná ustanovení

Brigádnické hodiny:

O práci pro splnění brigádnické povinnosti se zájemci mohou hlásit u správce klubu nebo u osoby  pověřené výborem  klubu.  O  speciální práce vyžadující zvláštní znalosti se mohou přihlásit u technika výboru klubu. Brigádnický lístek  s odpracovanými  hodinami  je  platný   pouze za předpokladu,  že je podepsán buďto členem výboru klubu nebo správcem nebo osobou výborem klubu k tomu pověřenou.  Přidělováni práce se provádí dle její naléhavosti.

Závody: 

V době konání závodů je veškerá činnost klubu zaměřena na hladký průběh závodu a opatření přijata  za  účelem zajištění  závodu  mají prioritu. Jedná se zejména o použití:

  • motorového člunu,
  • vesličky,
  • místního rozhlasu,
  • kluboven,
  • dílny,
  • skladu, a  další. 

Bezpodmínečně  musí  být  uvolněn betonový  prostor  pro  spouštění  a vytažení lodí.  U plovoucích mol  nesmí  kotvit  lodě, které nejsou v závodě.

V. Závěr

V rámci TJ. Jachtklub Brno je sdružena skupina lidí, jejíž každý člen se dobrovolně přihlásil ke stanovám klubu a rozhodl se, že se jimi z vlastni vůle bude řídit.  Proto se předpokládá dobrovolné a úplné plnění všech povinnosti a také takové chování, které neobtěžuje ostatní a umožňuje všem členům věnovat se při využiti svého volného času ať už rekreačnímu nebo sportovnímu jachtingu.  Účelem tohoto provozního řádu je seznámit členy klubu s obecně platnými zásadami, které vyplývají z provozu klubu. Provozní řád ale nemůže postihnout všechny situace, které mohou nastat.

Věříme však ve vzájemnou ohleduplnost a také v to,  že vždy společně najdeme řešení problémů každého člena, především však ve prospěch našeho klubu.