Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koncepce tréninků na vodě pro sezónu 2005

19. 3. 2005

Trénink bude probíhat jedenkrát týdně v areálu YC Brno jako předešlé roky. Začátek tréninku je stanoven na 16:45. Mezi 16:45 až 17:00 proběhne v klubovně teoretická čtvrthodinka, následovat budou dvě hodiny jachtařského výcviku na vodě. Jako minulou sezónu budou jachtaři rozděleni podle jachtařské vyspělosti do dvou družstev.

Pro všechny členy Projektu Optimist je povinná účast na domácích závodech, pořádaných Jachtklubem Brno. Výjimku tvoří pouze úplní začátečníci (po konzultaci s trenérem) a případ, že se závodník účastní nějakého jiného významnějšího závodu.

Koncepce tréninku pro 1.družstvo

Do 1. družstva budou vybráni jachtaři, kteří bez problémů zvládají ovládání plachetnice po stránce technické. Tito jachtaři jsou intenzivně připravováni na aktivní závodění a předpokládá se u nich účast na závodech regionálního i celostátního významu, Pohárů a Mistrovství ČR.

V loňském roce byl trénink 1.družstva zaměřen zejména na výcvik taktiky v závodě. V následující sezóně bude kladen důraz na zdokonalení techniky jízdy a s tím spojený podrobný nácvik trimu plachetnice. Trim bude probírán zejména v teoretické přípravě, následný výcvik na vodě bude zaměřen na techniku jízdy, s opakováním již naučených taktických dovedností.

Rámcová témata:

1. Základní prvky trimu

2. Poloha ploutve

3. Záklon stěžně

4. Hlavní principy trimu plachty

5. Napětí předního lemu

6. Napětí spodního a zadního lemu

7. Napětí spritu

8. Technika a trim ve slabém větru

9. Technika a trim ve středním větru

10. Technika a trim v silném větru, jízda ve vlnách

Koncepce tréninku pro 2.družstvo

Do 2.družstva budou přiděleny děti, které se učí ovládat plachetnici, včetně úplných začátečníků, kterým bude věnována zvláštní péče. Cílem tréninku je zvládnutí plachetnice za všech povětrnostních podmínek, pochopení základních principů jízdy na plachetnici, závodění a základních pravidel. Teoretická příprava bude věnována seznámení se všemi základními principy a uvedení dětí do problému, spíše zábavnou formou s ohledem na nízký věk účastníků.

Rámcová témata:

1. Jachting (druhy plachetnic, posádka, plachtění, závodění, námořní a jezerní jachting…)

2. Vítr a vztah plachetnice k větru (síla a směr větru, poryvy, změny, pohon plachetnice, různé směry jízdy plachetnice dle větru)

3. Části lodě

4. Navigace (použití frklíku a špionků)

5. Princip závodu (závodní dráha, jednotlivé směry, start, cíl)

6. Základní pravidla (levobok, pravobok, dotek bójky, alternativní tresty, protestování)

7. Vlajkování, start

8. Uzlování

Lenka Crháková

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář