Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhodnocení roku 2004 a cíle pro rok 2005

20. 3. 2005

1. Úvod

Společenské změny v roce 1989 přinesly do života lidí nové životní možnosti a s tím související dynamický rozvoj různých nových společenských aktivit. Jedním z důsledků těchto aktivit byl menší počet lidí věnujících se jachtingu. Poslední desetiletí bylo v Jihomoravském kraji charakterizováno stagnací nebo i úbytkem začínajících jachtařů. Zatímco v roce 1990 závodila v Jachtklubu Brno na Optimistech přibližně 15 závodníků, následující léta byl tento počet téměř nulový. Až v roce 2002 se aktivní brněnská jachtařka Magda Crháková začala opět věnovat výchově nových jachtařů. V průběhu roku se k ní přidali další tři jachtaři: Zdeněk Chlup, Karolina Trenzová a Lenka Crháková, jejichž společným cílem je rozvoj mládežnického jachtingu, a tím i jachtingu obecně. V listopadu roku 2003 byl počet aktivních členů TJ Jachtklubu Brno v lodní třídě Optimist přibližně patnáct a dalším krokem k rozvoji této třídy byl pokus o vytvoření organizované systematické efektivní činnosti nazvaný „Projekt Optimist Brno“

Projekt byl vyhlášen na léta 2004 – 2005. Tato zpráva si klade za cíl zhodnotit projekt ve své polovině a nastínit cíle pro sezónu přicházející.

2. Výsledky související s projektem v roce 2004

Je velmi obtížné exaktně stanovit, které výsledky jsou úspěchy či neúspěchy samotného projektu, a které souvisejí více či méně s osobní aktivitou jednotlivých závodníků a jejich rodičů.

· Statistika: V roce 2003 skončil YC Brno v žebříčku Českého svazu jachtingu v hodnocení mládeže na 7. místě se ziskem 197 094 bodů, v roce 2004 na 3. místě se ziskem 405 748 bodů. V roce 2003 tyto body získalo 15 závodníků v roce loňském 25 závodníků.

· Závodníci Viktor Teplý a Dan Audy skončili na prvních dvou místech na Mistrovství ČR, Poháru ČR i Československém poháru.

· V létě se jedenkrát týdně pořádaly tréninky na vodě na Brněnské přehradě. Těch se účastnilo 15-20 dětí a vždy 3-4 trenéři. V rámci těchto tréninků se konaly také teoretické přednášky.

· V zimním období proběhlo pozitivně hodnocené soustředění v Beskydech. (Účast 15 dětí) a probíhají každý týden kondiční tréninky v tělocvičně, kde je účast bohužel velmi slabá. Několikrát za zimu se také konaly sobotní tréninky na přehradě, kde se chodilo plavat, následovaly teoretické přednášky a bruslení.

· Jachtařských závodů se pravidelně účastnilo asi 10 dětí, ostatní jeli zatím pouze závody na Brněnské přehradě a blízkých vodních hladinách nebo se na závody zatím pouze připravovali.

· Dle mého soudu se podařilo zajistit velké množství financí na získaní materiálu pro závodníky:

- 2 nové závodní lodě Srb za 100 000,-Kč

- 7 nových plachet od firmy Crossailmakers (dar)

- tři sady kormidel a ploutví

- 1 starší laminátovou loď

- z drobnějších nákupů se daří pořizovat špagáty, frklíky apod.

· Je sestavován průběžný žebříček v rámci projektu, jehož pořadí je ovlivňováno výsledky na závodech, účastí na trénincích, výsledky ve fyzických testech. Tento žebříček je pak rozhodujícím kritériem pro nominace na akce kapacitně uzavřené a na přidělování klubového materiálu.

· Byly vytvořeny internetové stránky http://www.yachting.cz/optimistbrno, které jsou hlavním informačním zdrojem o projektu a činnosti LT Optimist v YC Brno.

· Do Projektu je v současné době přihlášeno 25 závodníků.

· Proběhla úspěšná prezentace na veletrhu Boat Brno, kde nám byly přislibeny dvě nové závodní plachty jako dar a získali jsme také nové tváře do našich řad.

Proti představě vyjádřené při vzniku projektu, tedy na přelomu let 2003/2004 se nepodařilo:

· Větší nákup klubového materiálu, jehož vlastnění by nám umožnilo větší nábor mladých závodníků.

· Alespoň symbolická finanční podpora závodníkům na jejich účasti na závodech.

· Koučovaní na významných závodech, tedy závodech poháru ČR a Mistrovství ČR.

3. Cíle pro rok 2005:

· Pokračovaní ve všech činnostech, které byly uvedeny v druhém bodu této zprávy.

· Pokud to kapacitní možnosti dovolí, rádi bychom rozšířili závodní družstvo na 30 dětí.

· Budeme se snažit o získaní dalšího kvalitního klubového materiálu.

· Chtěli bychom závodníky co nejvíce motivovat k aktivním účastem na trénincích i závodech. Zvláště účasti na závodech bychom chtěli proti loňsku výrazně zvednout.

· Plánujeme letní jachtařské soustředění v Jedovnicích, prázdninové soustředění v Chorvatsku a zimní soustředění na horách.

· Alfou omegou projektu samozřejmě zůstává získávání finanční prostředků.

· Rádi bychom, aby se účast na pohárech ČR našich závodníku pohybovala kolem počtu 10, a v první desítce aby figurovalo 3 - 5 jmen členů Projektu Optimist Brno. Na Mistrovství ČR by pak účast našich závodníku měla být výrazně přes deset.

· Budeme se snažit o vytvoření co nejlepších vztahů mezi stávajícími členy YC Brno, kteří po dlouhá léta klub budovali a jsou s ním osobně spjati, a novými přicházející závodníky. Jedná se o to, aby si mladí závodníci uvědomili neocenitelné zásluhy zakladatelů a „budovatelů“ klubu, a ti je pak podporovali v začátcích jejich jachtařského života.

· I když je Projekt lokalizován do Brna, budeme se snažit o podporu mládežnického jachtingu obecně, na tréninky jsou zváni závodníci z blízkého okolí, na soustředění jsou zváni jachtaři ze všech klubů. To, že je projekt spjat s YC Brno neznamená, že je uzavřen pro závodníky z ostatních klubů.

4. Upřímné poděkování

· Zcela mimořádné a upřímné poděkovaní patří vedení klubu YC Brno, které se v rámci svých finančních možností snaží projekt a výchovu jachtařské mládeže maximálně podporovat.

· Německé firmě Crosssailmakers za dar, 7 nových plachet.

· Kateřině Fantové při pomoci s podáváním grantů na úřadě Jihomoravského kraje.

· Asociaci lodní třídy Optimist za záštitu grantu u ČSJ a ČSJ za poskytnutí tohoto grantu.

· Borkovi Špačkovi za nezištnou pomoc při trénincích na Brněnské přehradě.

· Firmám Hyweco a Propart za finanční podporu

· Danovi Audymu a Viktorovi Teplému za jejich mimořádné jachtařské úspěchy v loňském roce.

· Všem, kteří projekt podporují a podporují jachting obecně.

5. Kontakty a informace:

Webová stránka: http://www.yachting.cz/optimistbrno

Trenéři mládeže a vedení projektu Optimist Brno v rámci Jachtklubu Brno:

Magda Crháková: tel: +420 608 242 747; E-mail: magda.crhakova@centrum.cz

Karolina Trenzová: tel: +420 732 281 281; E-mail: karo_trenz@email.cz

Lenka Crháková: tel: +420 608 565 805; E-mail: lenka.crhakova@centrum.cz

Zdeněk Chlup: tel: +420 777 754 731; E-mail: zdenek.chlup@fss.muni.cz

V Brně, 20.3.2005

Zdeněk Chlup

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář