Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhodnocení roku 2005 a cíle pro rok 2006

22. 11. 2005

Zpráva o „Projektu Optimist Brno“ při Jachtklubu Brno

Zhodnocení roku 2005 a cíle pro rok 2006

V roce 2002 opět začala v Jachtklubu Brno aktivita věnující se výchově nových jachtařů. Poslední dva roky navíc získala systematičtější ráz díky vzniku Projektu Optimist Brno, což je komplexní soubor aktivit, které se uskutečňují v souvislosti s výchovou jachtařů v Brně. Tento projekt je pod záštitou Magdy a Lenky Crhákové, Karoliny Trenzové a Zdeňka Chlupa. Realizaci projektu však pomáhají další desítky lidí bez nichž by to zkrátka nešlo. Tato zpráva hodnotí projekt v roce 2005 a nastiňuje perspektivu do dalšího roku.

Je velmi obtížně exaktně stanovit, které výsledky jsou úspěchy či neúspěchy samotného projektu, a které více či méně souvisejí s osobní aktivitou jednotlivých závodníků a jejich rodičů.

· za jeden z největších úspěchů hodnotím už samotný fakt, že v Brně probíhá samotná realizace projektu, tzn. fakticky existuje systematická činnost věnující se výchově jachtařů a hledaní nových budoucích jachtařů.

· V roce 2005 skončí YC Brno v žebříčku Českého svazu jachtingu v hodnocení mládeže na třetím, možná i druhém místě.

· Projektu se v roce 2005 zúčastňovalo více než 30 mladých jachtařů, z nichž se přibližně 20 účastnilo alespoň nějakých závodů.

· Stejně jako v roce 2004 i v letošním roce patřili mezi bezkonkurenční špičku v ČR v lodní třídě Optimist Viktor Teplý a Dan Audy, kteří vítězili na Mistrovství ČR, poháru ČR, Olympiádě pro děti a dalších významných i menších závodech.

· V zimě se konaly a) pravidelné kondiční tréninky v tělocvičně b) nepravidelné víkendové tréninky na Brněnské přehradě zaměřené na teoretické znalosti, ale především na „společenskou stránku projektu“.

· V době jachtařské sezóny se pak pořádaly jednou týdně tréninky na vodě.

· Proběhly celkem tři soustředění: zimní soustředění v Beskydech, letní soustředění v Jedovnicích a koncem prázdnin také velmi kladně hodnocené soustředění v Chorvatsku.

· I když ne v takovém rozsahu jako v loňském roce, přeci jenom se podařilo opět rozšířit klubový materiál.

· Je sestavován průběžný žebříček v rámci projektu, jehož pořadí je ovlivňováno výsledky na závodech, účasti na trénincích, výsledky ve fyzických testech. Tento žebříček je pak rozhodujícím kritériem pro přidělování klubového materiálu a složí zároveň jako motivační pro závodníky.

· Proběhla úspěšná prezentace na veletrhu Boat Brno 2005, kde jsme společně s Lodními sporty Brno byli jedinými jachtařskými kluby, které se na veletrhu prezentovaly.


· Jsou tvořeny internetové stránky (http://www.yachting.cz/optimistbrno), které jsou právě v těchto dnech převáděny na novou adresu https://ycb.estranky.cz


· Mezi relativní neúspěchy lze opět zařadit nedostatek finančních prostředků. Použiji zprofanovaného výrazu „zdroje jsou“ tzn. jsem přesvědčen o tom, že by se peníze na projekt daly získat alespoň v trochu větší míře než doposud, bohužel nemáme mezi sebou osobu, která by na tuto činnost měla čas :­(.

· Také účast na závodech by dle trenérů mohla být v příštím roce lepší.

Projekt v roce 2006:

I když byl projekt stanoven na léta 2004-2005, rozhodli jsme se v něm pokračovat i v příštím roce. Budeme pokračovat ve všech činnostech uvedených v předchozích řádcích:

· v zimním období kondiční tréninky (středa 17:00-18:30)

a nepravidelné sobotní tréninky na přehradě.

· v létě tréninky na vodě, nejspíš také ve středu. Rádi bychom, aby probíhaly současně s tréninky Lodních sportů Brno. Zatím plánujeme také dvě soustředění, a to prázdninové v ČR a také opět v Chorvatsku.

· I když někteří závodníci v letošním roce končí na lodní třídě Optimist, budou veškeré aktivity projektu otevřeny i nadále pro ně. Projekt se nadále sice bude jmenovat Optimist Brno, ale závodníci, kteří budou mít zájem účastnit se tréninku a soustředění na jiných lodních třídách, budou vítáni.

· Chtěli bychom závodníky co nejvíce motivovat k aktivním účastem na trénincích i závodech.

· Budeme se snažit o vytvoření co nejlepších vztahů mezi stávajícími členy YC Brno, kteří po dlouhá léta klub budovali a jsou s ním osobně spjati, a novými přicházející závodníky. Jedná se o to, aby si mladí závodníci uvědomili neocenitelné zásluhy zakladatelů a „budovatelů“ klubu, a ti je pak podporovali v začátcích jejich jachtařského života.


· I když je Projekt lokalizován do Brna, budeme se snažit o podporu mládežnického jachtingu obecně, na tréninky jsou zváni závodníci z blízkého okolí, na soustředění jsou zváni jachtaři ze všech klubů. To, že je projekt spjat s YC Brno neznamená, že je uzavřen pro závodníky z ostatních klubů.

Poděkování:

· Poděkovaní patří vedení klubu YC Brno, které se v rámci svých finančních možností snaží projekt a výchovu jachtařské mládeže maximálně podporovat.

· Jihomoravskému kraji za poskytnutí dotace na nákup dvou nových závodních lodí.

· Německé firmě Crosssailmakers za dar ve formě nové závodní plachty.

· Kateřině Fantové při pomoci s podáváním grantů na úřadě Jihomoravského kraje.

· Asociaci lodní třídy Optimist za záštitu grantu u ČSJ a ČSJ za poskytnutí tohoto grantu.

· Panu Langerovi za vytvoření nového webu pro projekt, panu Chasákovi za zprostředkovaní daru ve formě nové plachty Slim, panu Holyszewskému za úspěšné realizování sponzorských darů, Maposovi za jeho všemožnou pomoc díky jeho neutuchající lásce k jachtingu, ale stejnou měrou děkujeme úplně všem kteří jakoukoliv, třeba i sebemenší podporou, realizaci projektu pomohli.

· Firmám Hyweco a Propart za podporu.

· Danovi Audymu a Viktorovi Teplému za jejich mimořádné jachtařské úspěchy v letošním roce.

· Všem, kteří projekt podporují a podporují jachting obecně.

Výzva:

· Budeme samozřejmě rádi za všechny rady a nápady jak získat podporu projektu v následujícím roce. Tato podpora může být jakákoliv: finanční, materiálová, odborná...

· Byly bychom rádi, kdyby se k podobným aktivitám přidaly i další jachtařské kluby v České republice, protože ten nejdůležitější cíl projektu je jasný: podpora jachtingu.

Kontakty a informace:

Webová stránka: https://ycb.estranky.cz

Trenéři mládeže a vedení projektu Optimist Brno v rámci Jachtklubu Brno:

Magda Crháková: magda.crhakova@centrum.cz

Karolina Trenzová: karo_trenz@email.cz

Lenka Crháková: lenka.crhakova@centrum.cz

Zdeněk Chlup: zdenek.chlup@fss.muni.cz

V Brně, 22.11.2005

Zdeněk Chlup

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Díky

(Zdeněk Chlup, 4. 12. 2005 18:59)

Vážený pane Holý,
děkujeme za náměty, určitě jsou pro nás inspirací. Našim hlavním "omezovačem" v dalších aktivitách je ovšem nedostatek času, protože vše činíme v našem volném čase.
S pozdravem a přáním pěkného dne Zdeněk Chlup

Blahopřání - náměty

(R. Holý - holyrj@volny.cz, 28. 11. 2005 21:29)

Blahopřeji k úspěchu. Práce s mládeží je pro rozvoj českého jachtingu to nejdůležitější. Námět: Co se spojit s ČYK (trenér Pavel Schwarz), který je neméně úspěšný, a vydat stručnou pomůcku pro děti i jejich rodiče, něco jako vydal výbor Krajského svazu jachtingu Praha - samozřejmě aktualizované, případně doplněné o doporučení kde a jak si pořídit loď Q a výstroj (adresy, ceny)a jak loď ošetřovat.
Druhý námět: Pokusit se spojit síly k nalezení dodavatele levnější verze lodě, vhodné pro začátečníky, protože fluktuace u dětí je velká a při současné ceně lodí rodiče jsou opatrní.
Hezké Vánoce a dobrou přípravu na příští sezónu přeje R. Holý