Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o Projektu Optimist Brno 2006

26. 12. 2006

Zpráva o Projektu Optimist Brno

při Jachtklubu Brno

Zhodnocení roku 2006 a cíle pro rok 2007

https://ycb.estranky.cz

V roce 2002 opět začala v Jachtklubu Brno aktivita věnující se výchově nových jachtařů. Poslední dva roky navíc získala systematičtější ráz díky vzniku Projektu Optimist Brno, což je komplexní soubor aktivit, které se uskutečňují v souvislosti s výchovou jachtařů v Brně. Tento projekt je pod záštitou Magdy a Lenky Crhákové, Karoliny Trenzové a Zdeňka Chlupa. Realizaci projektu však pomáhají další desítky lidí bez nichž by to zkrátka nešlo. Tato zpráva hodnotí projekt v roce 2006 a nastiňuje perspektivu do dalšího roku.

         Je velmi obtížně exaktně stanovit, které výsledky jsou úspěchy či neúspěchy samotného projektu, a které více či méně souvisejí s osobní aktivitou jednotlivých závodníků a jejich rodičů.

·                     za jeden z největších úspěchů hodnotím už samotný fakt, že v Brně probíhá samotná realizace projektu, tzn. fakticky existuje systematická činnost věnující se výchově jachtařů a hledaní nových budoucích jachtařů.

·                     Díky Nadaci ČEZ se v závěru roku podařilo velmi výrazně podpořit projekt. Největším přínosem byl zejména nákup nového trenérského člunu, což byl po několik let nejpalčivější problém brněnského jachtingu. Díky tomu lze v příštím roce očekávat výrazné zlepšení tréninků, což se snad promítne i ve výsledcích. Díky dotaci se nakoupila i řada doplňků nutných pro úspěšnou realizaci projektu.

·                     V roce 2006 skončí (pravděpodobně) YC Brno v žebříčku Českého svazu jachtingu v hodnocení mládeže po několika letech na prvním místě.

·                     Projektu se v roce 2006 zúčastňovalo více než 25 mladých jachtařů, z nichž se přibližně 20 účastnilo alespoň nějakých závodů. V současnosti je v žebříčku klasifikováno 24 závodníků.

·                     Po odchodu dvou nejlepších závodníků v České republice v lodní třídě Optimist Viktora Teplého a Dana Audyho, se v Brně objevují nástupci těchto závodníků: úspěchy zaznamenali tito závodníci:

-          Ondřej Teplý – Mistr ČR v kategorii mladších žáků a vítěz Poháru ČR ve stejné kategorii.

-          Klára Pospíšilová – Mistryně ČR v kategorii mladších žákyň

-          Tereza Šamšulová – Vicemistryně v kategorii mladších žákyň

-          Eduard Sláma – přední umístění na závodech Poháru ČR

Příslibem pro nejbližší roky je zejména skutečnost, že všichni výše zmiňovaní patří mezi mladé závodníky, a lze tedy očekávat jejich kvalitní výsledky i v příštích letech.

·                     V zimě se konají nepravidelné sobotní tréninky na přehradě  zaměřené na teoretické znalosti, ale především na „společenskou stránku projektu“.

·                     V době jachtařské sezóny se pak pořádaly jednou týdně tréninky na vodě.

·                     Proběhly celkem dvě soustředění:  letní soustředění v Jedovnicích a koncem prázdnin také velmi kladně hodnocené soustředění v Chorvatsku.

·                     V rámci středečních tréninků proběhlo šest oficiálních závodů, které měly hojnou účast a byly kladně hodnoceny.

·                     Opět se podařilo rozšířit a zkvalitnit klubový materiál, což je nezbytný předpoklad pro úspěšné fungování v roce 2007.

·                     Je sestavován průběžný žebříček v rámci projektu, jehož pořadí je ovlivňováno výsledky na závodech, účasti na trénincích, výsledky ve fyzických testech. Tento žebříček je pak rozhodujícím kritériem pro přidělování klubového materiálu a složí zároveň jako motivační pro závodníky.

·                     Jsou tvořeny internetové stránky projektu https://ycb.estranky.cz

Projekt v roce 2007:

         I když byl projekt stanoven na léta 2004-2005, rozhodli jsme se v něm pokračovat i v příštím roce. Budeme pokračovat ve všech činnostech uvedených v předchozích řádcích:

·                     v zimním období nepravidelné sobotní tréninky na přehradě.

·                     v létě tréninky na vodě, nejspíš také ve středu. Rádi bychom, aby probíhaly současně s tréninky Lodních sportů Brno. Zatím plánujeme také dvě soustředění, a to prázdninové v ČR a také opět v Chorvatsku.

·                     V rámci středečních tréninků také plánujeme uspořádání čtyř oficiálních závodů, na které budou pozvání závodníci ze všech blízkých jachtařských oddílů.

·                     I když někteří závodníci v letošním roce končí na lodní třídě Optimist, budou veškeré aktivity projektu otevřeny i nadále pro ně. Projekt se nadále sice bude jmenovat Optimist Brno, ale závodníci, kteří budou mít zájem účastnit se tréninků a soustředění na jiných lodních třídách, budou vítáni.

·                     Chtěli bychom závodníky co nejvíce motivovat k aktivním účastem na trénincích i závodech.

·                     Budeme se snažit o vytvoření co nejlepších vztahů mezi stávajícími členy YC Brno, kteří po dlouhá léta klub budovali a jsou s ním osobně spjati, a novými přicházející závodníky. Jedná se o to, aby si mladí závodníci uvědomili neocenitelné zásluhy zakladatelů a „budovatelů“ klubu, a ti je pak podporovali v začátcích jejich jachtařského života.

·                     I když je Projekt lokalizován do Brna, budeme se snažit o podporu mládežnického jachtingu obecně, na tréninky jsou zváni závodníci z blízkého okolí, na soustředění jsou zváni jachtaři ze všech klubů. To, že je projekt spjat s YC Brno neznamená, že je uzavřen pro závodníky z ostatních klubů.

Poděkování:

·                     Poděkovaní patří vedení klubu YC Brno, které se v rámci svých finančních možností snaží projekt a výchovu jachtařské mládeže maximálně podporovat.

·                     Nadaci ČEZ, za velkou finanční dotaci směřovanou Projektu Optimist Brno.

·                     Jihomoravskému krajskému sdružení jachtingu za poskytnutí dotace na soustředění v Chorvatsku.

·                     Asociaci lodní třídy Optimist za příspěvek na projekt Optimist Brno.

·                     Kateřině Fantové za maximální podporu projektu.

·                     Firmám Hyweco a Propart za podporu.

·                     Všem závodníkům, kteří svými kvalitními výsledky dávají projektu smysl. Proto ještě jednou připomínám první místo (k 25.12.2006) v hodnocení mládeže klubů v žebříčku Českého svazu jachtinhu.

·                     Všem, kteří projekt podporují a podporují jachting obecně.

Výzva:

·                     Budeme samozřejmě rádi za všechny rady a nápady jak získat podporu projektu v následujícím roce. Tato podpora může být jakákoliv: finanční, materiálová, odborná...

·                     Byly bychom rádi, kdyby se k podobným aktivitám přidaly i další jachtařské kluby v České republice, protože ten nejdůležitější cíl projektu je jasný: podpora jachtingu.

Kontakty a informace:

Webová stránka:      https://ycb.estranky.cz

Trenéři mládeže a vedení projektu Optimist Brno v rámci Jachtklubu Brno:

Magda Crháková:     E-mail: magda.crhakova@centrum.cz

Karolina Trenzová:    E-mail: karo_trenz@email.cz

Lenka Crháková:      E-mail: lenka.crhakova@centrum.cz

Zdeněk Chlup:          E-mail: info@palavska.com

V Brně, 25.12.2006

Zdeněk Chlup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář