Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva Projektu Optimist 2008

20. 11. 2008

Zpráva o Projektu Optimist Brno

při Jachtklubu Brno

Zhodnocení roku 2008

 

https://ycb.estranky.cz

 

 

V roce 2002 začala v Jachtklubu Brno aktivita věnující se výchově nových jachtařů. V poslední letech navíc získala systematičtější ráz díky vzniku Projektu Optimist Brno. V současnosti jsou hlavními tahouny projektu Magda a Lenka Crháková, i když ta druhá vlastně změnila své příjmení na Balzerovou a Lucka Pospíšilová, dále příležitostně pomáhají Zdeněk Chlup a Petr Chlupatý. Realizaci projektu však pomáhají další desítky lidí, bez nichž by to zkrátka nešlo. Tato zpráva hodnotí projekt v roce 2008.

        

Je velmi obtížně exaktně stanovit, které výsledky jsou úspěchy či neúspěchy samotného projektu, a které více či méně souvisejí s osobní aktivitou jednotlivých závodníků a jejich rodičů.

 

r     Za jeden z největších úspěchů hodnotím už samotný fakt, že v Brně probíhá samotná realizace projektu, tzn. fakticky existuje systematická činnost věnující se výchově jachtařů a hledaní nových budoucích jachtařů,

r     Díky podpoře rodičů, Jihomoravského krajského svazu jachtingu a dalších podporovatelů projektu se daří alespoň částečně inovovat a udržovat jachtařské vybavení nutné pro projekt.

r     V roce 2008 skončí YC Brno v žebříčku Českého svazu jachtingu v hodnocení mládeže na prvním místě, což je z velké části zásluha mladých jachtařů na Optimistech.

r     V současnosti je v žebříčku Projektu Optimist Brno klasifikováno 24 závodníků. Tento počet závodníků se účastní tréninků, jezdí místní závody, zkušenější závodníci se pak účastní závodů po celé republice. Z pohledu na výsledkové listiny závodů LT Optimist je patrné, že YC Brno patří mezi kluby, který reprezentuje největší počet závodníků.

r     V rámci žebříčku jsou nejúspěšnějšími závodníky v roce 2008: Kristýna Šugárová, David Bezděk, Eduard Sláma a Martina Bezděková. Tito závodníci dosahují výborných výsledků i na celorepublikové úrovni.

r     V době jachtařské sezóny se pak pořádaly jednou týdně tréninky na vodě.

r     V létě proběhlo jedno soustředění projektu na Nových Mlýnech.

r      V rámci středečních tréninků proběhly čtyři oficiální závody, které měly hojnou účast a byly kladně hodnoceny.

r      Je sestavován průběžný žebříček v rámci projektu, jehož pořadí je ovlivňováno výsledky na závodech, účasti na trénincích, výsledky ve fyzických testech. Tento žebříček je pak rozhodujícím kritériem pro přidělování klubového materiálu a slouží zároveň jako motivační pro závodníky.

r     Aktuální informace o projektu jsou zveřejňovány na https://ycb.estranky.cz

r      I když je Projekt lokalizován do Brna, snažíme se o podporu mládežnického jachtingu obecně, na tréninky jsou zváni závodníci z blízkého okolí, na soustředění jsou zváni jachtaři ze všech klubů. To, že je projekt spjat s YC Brno neznamená, že je uzavřen pro závodníky z ostatních klubů.

 

Poděkování:

r      Poděkovaní patří vedení klubu YC Brno, které se v rámci svých finančních možností snaží projekt a výchovu jachtařské mládeže maximálně podporovat.

r      Jihomoravskému krajskému svazu jachtingu za podporu projektu.

r      Všem rodičům dětí, kteří projekt maximálně podporují.

r      Všem závodníkům, kteří svými kvalitními výsledky dávají projektu smysl. Proto ještě jednou připomínám první místo v hodnocení mládeže klubů v žebříčku Českého svazu jachtingu.

r      Všem, kteří projekt podporují a podporují jachting obecně.

r      Novomanželce Lence Balzerové, Magdě Crhákové a Lucii Pospíšilové, které věnují jachtařské výchově dětí velký kus svého soukromého času.

 

Budeme samozřejmě rádi za všechny rady a nápady jak získat jakoukoliv podporu projektu v následujícím roce. Tato  Byli bychom rádi, kdyby se k podobným aktivitám přidaly i další jachtařské kluby v České republice, protože ten nejdůležitější cíl projektu je jasný: podpora jachtingu.

 

V Brně, 18.11.2008

Zdeněk Chlup

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář