Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaké bylo vikendové lyžování Optimist Brno v Beskydech

4. 4. 2006

Jaké to tedy nakonec bylo?

Ačkoli letošní dlouhá zima už nikoho nelákala k lyžování, ještě týden předem se zdálo, že se zúčastní solidní počet 15 lidiček, neboli 5 rodin. Jenže, organizátor míní a život mění, takže 3 dny před odjezdem se Slámovic rozhodli raději mrznout na závodech v Polsku, nežli mrznout na sjezdovce v Beskydech, a den na to chřipkový virus sklátil jak Lenku, tak Aleše Kmentu. Výprava se tak povážlivě zmenšila, ale to nebylo nic, co by ji mohlo překazit.

To však nebyl konec všem komplikacím. V pátek - den odjezdu - mi volá do Blanska správce, jestli můžu přijet na přehradu, že bouřka nahnala led na břeh a posunuje naskládaná mola do zazimovaných námořních jachet. Pochopil jsem, že je potřeba jednat rychle a dohodli jsme se, že zkusí obvolat někoho z Brna, kdo tam bude rychleji. Nic zlého netuše jsem půl hodiny na to volal, že jsem na cestě domů a jestli mám kvůli té ledové kalamitě posunout čas společného odjezdu na hory. Odpovědí mi bylo, že nikoho na pomoc nesehnali a ať se stavím aspoň já. Takže jsem místo balení rodiny na hory s Romanem a Sašou omotával mola lany a řetězy, abychom zabránili dalšímu posunu naskládaných mol. Že prošvihávám termín odjezdu mi bylo jasné, horší bylo že oba správci nechtěli za této situace na hory odjet... Raději jsem odjel domů balit.

Když jsme se s rodinou po hodině vrátili zpět, bylo na místě už několik dalších pomocníků a hrozba ledových ker byla prakticky zažehnána. Vida jaká je situace, stáhl svou účast na víkendovém lyžování Petr Krásný s tím, že zůstane v Jachtklubu a umožní tak oběma správcům přece jenom odjet (díky Petře!).

Tím se počet účastníků zmenšil na šest (Langerovi, Krásní a Standa Absolon), a tak jsme se všichni naskládali do našeho auta a s úderem osmé hodiny večerní jsme konečně vyjeli. V hotelu nás i přes pozdní hodinu (bylo půl jedenácté) mile přijali a kuchař nám dokonce narychlo uvařil lehkou večeři.

Ráno, přesně podle předpovědi počasí, nás probudilo sluníčko a tak jsme vyrazili do 3 km vzdáleného střediska Bílá (www.skibila.cz). Potešilo nás, že parkování je zdarma a tak jsme letmým pohledem zhodnotili zdejší svahy a rozhodli se pro ten severní, který byl ve stínu a sníh vypadal lépe. U pokladny jsme s potěšením kvitovali posezónní slevu, takže nás celý den lyžování stál pouho-pouhých 250 Kč. Trochu nás vyděsilo, že displej na turniketech hlásal teplotu 27 stupňů, ale teploměr ve stínu naštěstí ukazoval "jen" 13 stupňů. Tomu odpovídal i sníh, který v osluněných částech stříkal od lyží až do obličeje. Trochu to připomínalo průjezd peřejemi na kajaku, byla to taková kombinace lyžování s divokou vodou ;-).

Kilometr dlouhý vlek obsluhuje dvě sjezdovky. Ta delší, modrá je vhodná jak pro děti a začátečníky, tak je dostatečně rychlá a široká pro řezání carvingových oblouků. Pravda, v tomhle sněhu se o řezání nedalo mluvit, ale hutný sníh kupodivu vedl lyže docela dobře a po dosažení určité rychlosti se dalo carvovat, jakoby se nechumelilo. Naše skupina se záhy rozdělila na dvě - jedna sjížděla všechny varianty modré sjezdovky, zatímco druhá z vleku vystupovala vlevo, na červenou sjezdovku. Ta začíná velmi slušným slalomářským padákem a dalšími dvěma většími "hrby" sjíždí cca 950 m dolů. Sklon je dostatečný na udržení závodního stylu jízdy po celé délce až k dolní stanici vleku. Počasíčko bylo jako malované, s výhledem na okolní kopce, snad jen Lysá hora schovávala hlavu v mracích skoro pořád. Odpoledne se už částečně zatáhlo, sem tam i nějaká kapka spadla, a když jsme začali stále častěji padat i my, uchýlili jsme se k návratu na základnu - do hotelu Čertův Hrádek (www.certuvhradek.cz).

Čertův Hrádek jej pojmenovali předchozí majitelé - snad proto, že leží v místní části Čertova Lhota. A tak je vstupní hala vyzdobená bránou pekelnou s vyobrazením dobromyslných čertů, vypadajících spíš jako námořníci. Ubytování je, alespoň pro jachtaře zvyklé na spaní pod stanem, komfortní. Postele s ložním prádlem, na pokoji WC se sprchou a ručníky, co víc by si člověk mohl za 250 Kč přát - zvlášť když bylo ubytování - díky Standovým kontaktům - pro nás jachtaře zdarma. Pro případ hnusného počasí je v hotelu malá tělocvična vhodná pro fyzickou přípravu závodníků, či společenská místnost s ping-pongem, stolním fotbalem, tabulí a DVD přehrávačem pro zábavu či oživování pravidel a jachtařské teorie. A nesmíme zapomenout na příjemného a ochotného kuchaře, který nám doslova vnucoval nejrůznější laskominy, jež vyvrcholily v neděli v poledne domácími kynutými knedlíky, plněnými vlastnoručně natrhanými borůvkami. Spořádali jsme jich tolik, že jsme se sotva dokolíbali do auta k odjezdu domů ;-)

Po dlouhém sobotním večeru s kytarou a lahví dobrého vína se nám v neděli už na lyže nechtělo a tak jsme pokračovali průzkumem dalších možností v okolí hotelu. Kromě přehrady Šance, ležící hned pod hotelem, leží 3,5 km výše v kopcích lyžařský areál MSA Dolní Benešov (http://web.telecom.cz/krockov/ski-msa/). Protože už měli po sezóně, prozkoumali jsme jej detailně pěšky. Vyšli jsme po červené sjezdovce nahoru, cestou udělali pár fotek a pod vlekem druhé sjezdovky jsme sešli a po zádech doklouzali zpět dolů. Díky stále ještě hlubokému sněhu jsem si užili spoustu legrace, jak je vidět ve fotogalerii - někteří zapadali hluboko nad kolena, jiní se zase cestou dolů povozili jako malé děti :-)

Celkově se víkend podařil, zjistili jsme, že středisko je velmi vhodné pro víkendové i celotýdenní soustředění jak v zimě, tak v létě. Přivítal nás příjemný, usměvavý personál a horské okolí vhodné jak pro lyžování, tak pro pěší či cyklo turistiku. Hotel je pro sportovce dobře vybavený i pro případ horšího počasí. Vzdálenost 250 km je, díky dálnici do Lipníka a dobrým silnicím až po Rožnov, docela snesitelná a dá se zvládnout i v zimě pod 3 hodiny.

Rozhodně bychom mohli podobnou akci v blízké době zopakovat.

Tomáš


PŮVODNÍ PŘÍSPĚVEK:

Jak už se domlouvalo na dvou předchozích sobotních trénincích, podařilo se díky Standovi Absolonovi domluvit levné víkendové lyžování pro členy Optimist Brno (a samozřejmě pro jejich rodiče).

Ubytování v hotelu Čertův hrádek ve Starých Hamrech (Beskydy) je domluveno zdarma, platit si tedy budeme pouze jídlo. Podrobnosti na http://www.certuvhradek.cz/cs/ 

Kousek odsud je zimní středisko Bílá (http://skibila.cz/), kde se dá vyřádit na jedné červené (950 m) a třech modrých sjezdovkách (1100 m, 700 m, 400 m) za posezónní ceny (dvoudenní dospělý za 600 Kč, dítě za 450 Kč).

Jak tak koukám z okna na tu chumelenici, sněhu bude dost až do konce dubna, takže zbývá jen vybrat termín. Volné jsou všechny následující víkendy mimo 26.3.

Tomáš Langer
tom@tetcice.cz

Konečné pořadí termínu - 5 účastnících se rodin:

Preference se časem trochu měnily, první víkend jsme nechali proklouznout mezi prsty, ale výsledek je o to jednoznačnější. Zvítězil aprílový termín, možná taky proto, aby byl ještě co nejlepší sníh, přece jen týden před Velikonocemi je už na lyžování docela pozdě.

Zbývá tedy domluvit datum odjezdu (pátek odpoledne nebo v sobotu ráno), případně kdo koho může vzít do auta a jestli pojedeme spanilou jízdou v koloně :-))), či každý na svou pěst.

TermínPreferenceVýsledek

18.-19.3.

3, 1, NE, NE, NE3.

1.-2.4.

1, 2, 1, 1, 11.

8.-9.4.

2, NE, 2, 2, 12.

15.-16.4.

NE, NE, 3, NE, 34.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář